Mýty a fakta

Polystyren a odhlučnění

Proč je zažitý mýtus, že polystyrenové desky jsou dobré na odhlučnění? Tak na tuto otázku mi ještě nikdo neodpověděl, ani desítky zákazníků, u kterých jsme nalepený polystyren s úpravou lepidla, perlinky a štuku demontovaly. Častá odpověď byla, že jim to bylo doporučeno stavební firmou, která práce prováděla.

Fakta o Polystyrenu:

Polystyren je ze všech stavebních materiálů ojedinělý svou velice lehkou váhou = objemovou hustotou, tudíž tento materiál nedokáže nepropustit zvuk! Dále díky uzavřené stuktuře jádra nedokáže ani zvukové vlny pohlcovat a co hůř, tak vlastně dokáže vést zvukové vlnění lépe než jiný materiál a to až na vzdálenost desítek metrů. Povrchová struktura lepidla a štuku dokonce vytváří primitivní reproduktor.

Shrnuto a podtrženo – fakta staví polystyren na pozici úplného losera v odhlučnění, vlastně naznám horší materiál… Smutný je pak fakt, že některé stavební firmy dodají nic netušícímu zákazníkovi tento materiál jako dodatečné odhlučnění.

Přilepený neprůzvučný nebo jiný sádrokarton na stěně nebo stropu

Kontaktně připevněný deskový materiál s dutinou uvnitř prokazatelně zhoršuje neprůzvučnost stávající konstrukce. Tato levná a rychlá metoda ošetření povrchu zdi nebo dokonce i stropu vede ke zhoršení neprůzvučnosti.

Jak je to možné?
Může za to jev „zpětné rezonance“ a přímého prostupu vibrací a jeho následného vyzáření v tenké desce, která tvoří ozvučnici. Pravidlem bývá, čím tenčí je materiál, tím lépe se rozvibruje, kontaktně připevněný, tvrdý deskový materiál to umí opravdu dokonale. Na tomto principu fungují reproduktory.

Molitany a jejich absorbční a neprůzvučné vlastnosti

Poslední dobou se na mě obrací zákazníci s dotazem, jestli mám změřené neprůzvučné vlastnosti recyklovaných molitanů, poukazují na různá videa, kde je zřetelné, jak skvěle molitany fungují. Bohužel vás všechny musím zklamat. Molitany dodávané masově na našem trhu mají objemovou hustotu od 35 do 200 kG/m3, nemají tedy schopnost kvalitně a v celém spektru frekvencí nepropustit hluk. S tímto tvrzením musí souhlasit každý akustik, protože se jedná o fyzikální zákon.

Molitan a akustická absorbce? Ani zde příznivce recyklovaných molitanů nepotěším, nejlepší prokazatelné hodnoty akustické pohltivosti se pohybují v průměru αw=0,7. Tento materiál tedy nemá statut širokopásmového akustického absorberu, je vhodný na absorbci středních a vyšších frekvencí při nepřiměřené pořizovací hodnotě. Jediné využití vidím do podlah, měkkých, které mají za úkol odstranit mechanické rázy.

Objemová hustota v závislosti na schopnosti nepropustit zvuk

Je tomu tak, čím více je materiál objemově hutnější, tím více dokáže nepropouštět zvukovou energii. Na tomto základě je postavena velká část fyzikálních zákonů o pohybu částic, vlnové energie, dále kvantové fyziky. To znamená, že neexistuje materiál zásadně lehčí, přitom vykazující lepší hodnoty neprůzvučnosti než materiál těžší!

Srovnání používaných akusticky neprůzvučných materiálů a jejich účinnost

Příklad:

  • Obyčejná SDK deska = 720Kg/m3
  • Obyčejné tetrapakové akustické desky Gekon = 750kg/m3
  • Základní neprůzvučné sádrokartonové desky Red Piano = 850Kg/m3
  • Originální tetrapakové akustické desky Tetra K = 850 – 1000Kg/m3
  • Deska Knauf Diamant = 1024Kg/m3
  • Deska compri WOLF TRI 15 = 1350Kg/m3
  • Deska Knauf SILENT BOARD = 1400Kg/m3
  • Olovo (jen pro zajímavost) = 11340Kg/m3

PS: těžko soudit ty nejlepší materiály jako je Phonestar Wolf a Silent od Knaufu, Silent je sice o něco málo hutnější, jenže struktura Wolfu je složena z volných částic, zde tedy nemůže zvukové vlnění prostupovat přímo pevnou hmotou, ale částečně ztrácí energii v jádru desky mezi jednotlivými zrnky písku.

Neodborné nivelování

Dodatečné vyrovnání samonivelační hmoty a následné spojení stěn s podlahou zásadně zhorší akustický komfort především v kročejové neprůzvučnosti a také v šíření konstrukčních hluků!

Použití nevhodného lehčeného zdiva z pórobetonových materiálů

Použití zdiva z pórobetonových tvárnic do míst, kde hrozí přenos vibrací a hluku z okolních cest, je fatální chybou, která ve své podstatě nelze vyřešit jinak, než zbouráním a následnou náhradou za systémy zdiva, které hluky nepřenáší a následně nevyzařují. Existuje ještě možnost částečného proříznutí zdiva = přerušení přímého toku vibrací.

Odsazení neprůzvučné skladby a vliv účinnosti

Při stejné skladbě a větším odsazením od stávajícího povrchu účinek odhlučnění zásadně stoupá, tento jev je nejvíce patrný do šíře odsazení 22cm, pak odsazení vs. výkon odhlučnění klesá. Jak je to možné? Může za to vlnová délka a další akustické jevy jako je „zpětná rezonance, stojaté vlny a třepotavá ozvěna“. Dutinu je vhodné dále vyplnit akusticky absorbčním materiálem.

Přidání další desky nijak zásadně nepomůže!

Přidáním stejného deskového materiálu se zásadně lepších výsledků nedočkáme! To jsou dávno změřená a dokázaná fakta. Připodobním:
Předsazená stěna s deskou Knauf Diamant a izolací 40kg/m3, 40mm s odsazením, 6cm má parametr neprůzvučnosti 18dB, s dvěma deskami diamant pak 20dB, s třemi deskami necelých 21dB, se čtyřmi pak 21,4dB.

Šum potlačující nepříznivou dobu dozvuku

Na našem trhu lze pořídit tzv „zvukovou kulisu bílého nebo šedého šumu“, který má údajně vyřešit špatnou srozumitelnost především v kancelářích a otevřených prostorách. Měl jsem tu čest v jedné takové kanceláři být. No co bych dodal, šumí to a lidi to nesnášejí. Jedná se vlastně o několik reproduktorů rozmístěných v celé ploše kanceláře, kdy v regulované intenzitě vnímáte šumění, podobný zvuk jako když analogová televize nebo rádio ztratí signál a šumí. Tento šum má vlastně potlačit vnímání okolních zvuků vydávaných při běžném provozu kanceláře. Dalo by se to formulovat i tak, že šumění má překřičet všechny okolní zvuky. Mně osobně to hodně lezlo na nervy a to jsem v dané kanceláři strávil jen pár desítek minut. Myslím, že zásadně efektivnější je použití akustických pohlcovačů než takových oblbovačů mozku…

Neprůzvučnost nebo neprozvučnost?

No, podle kontroly pravopisu je neprozvučnost špatně, s neprůzvučností kontrola pravopisu problém nemá. Každopádně jestli Vás internetový prohlížeč nasměroval právě sem, tak jste tu správně.

© Noitami akustika 2010 - 2017 | Web navrhl a vytvořil MarMal.cz - tvorba webových stránek.